30 години от великотърновската експедицията до Памир

08:44, 30 юли 15 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
30 години от първата клубна експедиция на алпинистите от ТД "Трапезица" се навършва през август. За дружеството това е и първа международна изява. Посветена е на 800-годишнината от въстанието на Асен и Петър и провъзгласяването на Търновград за столица на Второто българско царство, както и на 90-годишнината от организираното туристическо движениe в България.

Петима изкачват върх Комунизъм. За подготовката на експедицията е изграден организационен комитет от 19 души с председател Румяна Цонева.  Първият от общо 23 тренировъчни мезоцикли започва през ноември 1984 г. Спортните тренировки са за развиване на общата издържливост, физическите качества – бързина, ловкост и гъвкавост, - за повишаване на функционалните възможности.

Те се редуват с технико-тактическа подготовка, участия в състезания по катерене и разтоварващи тренировки с други спортове като плуване, волейбол и др. Провеждат се 3 тренировъчни лагера – два зимни (в Стара планина и Рила) и един летен - в Пирин.

Почетният знак, българското знаме, флагът на Велико Търново и лъвчето свидетелстват за подвига на алпинистите, изкачили връха (7495 м),  отскоро, носещ името на основателя на Таджикистан Исмоил Сомони. Експедицията се провежда от 12 юли до 12 август.

Втори август е денят на атаката на първата група. На 4 август върха изкачват Петър Петров и Веселин Стефанов. Статистиката от няколко години насам показва, че от 10 човека, които се стремят към върха, само 1-2 успяват.

Във Велико Търново алпинистите са посрещнати като герои. Тяхното постижение натежава при избора за Първото състезание по скално катерене за купата на Велико Търново, което се провежда на 26-27 октомври 1985 г. в района на Алпийския заслон и отново е посветено на 800-годишнината от въстанието на Асен и Петър и 90-годишнината от създаването на организирано туристическо движение в България.

Сега, тридесет години по-късно, спомените за тази изключителна като организация, провеждане и постигнати резултати експедиция на великотърновските алпинисти от ТД „Трапезица“ - „Памир 1985“ - отново ни напомнят и за трудните, и за щастливите моменти на непреклонния български дух.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама